Lihová tabulka
LIHOVÁ TABULKA
Tabulka k výpočtu množství vody, které je nutno přidat ke 100 litrům lihu, aby se obdržela lihovina žádané nižší stupňovitosti.
Stupeň zřeď. lihu v % | Stupňovitost lihu, který má být zřeďován v objemových procentech | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
95 | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 | 55 | 50 | 45 | 40 | 35 | |
Množství vody v litrech, které je nutno přidat ke 100 litrům lihu výše uvedené stupňovitosti, abychom ji snížili na stupňovitost uvedenou vlevo. | |||||||||||||
90 | 6,4 | ||||||||||||
85 | 13,4 | 6,6 | |||||||||||
80 | 21,9 | 13,8 | 6,8 | ||||||||||
75 | 29,5 | 21,9 | 14,5 | 7,2 | |||||||||
70 | 39,2 | 31,1 | 23,1 | 15,3 | 7,6 | ||||||||
65 | 50,2 | 41,6 | 33,0 | 24,6 | 16,4 | 8,1 | |||||||
60 | 63,0 | 53,5 | 44,4 | 35,4 | 26,4 | 17,5 | 8,7 | ||||||
55 | 78,1 | 67,9 | 58,0 | 48,1 | 38,3 | 28,5 | 19,0 | 9,5 | |||||
50 | 96,0 | 84,7 | 73,9 | 63,1 | 52,4 | 41,8 | 31,3 | 20,8 | 10,3 | ||||
45 | 117,6 | 105,3 | 93,3 | 81,3 | 69,5 | 57,7 | 46,1 | 34,5 | 22,9 | 11,4 | |||
40 | 144,5 | 130,8 | 117,3 | 104,0 | 90,8 | 77,6 | 64,5 | 51,5 | 38,4 | 25,5 | 12,7 | ||
35 | 178,7 | 163,2 | 149,9 | 132,8 | 117,8 | 102,8 | 87,9 | 73,0 | 58,2 | 43,5 | 28,9 | 14,4 | |
30 | 224 | 206 | 189 | 171 | 154 | 136 | 119 | 102 | 85 | 67 | 50 | 33 | 16 |
25 | 287 | 266 | 245 | 224 | 204 | 190 | 162 | 142 | 121 | 101 | 80 | 60 | 40 |
20 | 382 | 356 | 330 | 304 | 278 | 253 | 227 | 202 | 176 | 151 | 125 | 100 | 75 |
15 | 540 | 505 | 471 | 437 | 403 | 369 | 335 | 301 | 267 | 234 | 200 | 166 | 133 |
Příklad: Alkohol 80% máme zředit na 40%. V levém krajním sloupci vyhledáme požadovanou stupňovitost, což je v našem případě 40%, dále v horním řádku vyhledáme výchozí stupňovitost alkoholu, který budeme ředit, a na průsečíku příslušného řádku a sloupce čteme, že ke 100 litrům lihu stupňovitosti 80% je nutno přidat 104 litry vody, abychom dosáhli stupňovitost 40%.
Z toho pak vyplývá, že budeme-li mít jeden litr lihu 80%, musíme přidat 1,04 litry (1040 ml) vody abychom dosáhli požadovanou stupňovitost 40%. To znamená, že k 0,5 litru lihu (500 ml) přidáme 520 ml vody.
V této tabulce je již zohledněna objemová kontrakce (lihová směs se poněkud stáhne na objemu).
Pro maceraci (vyluhování) bylin pro výrobu likérů se doporučuje síla lihu 60%, pro výrobu různých léčivých elixírů 80%. Následně pak provedeme konečné zředění třeba na 40%.
Jestliže budeme do hotového výrobku ještě přidávat cukr (výhradně krystalový), musíme si uvědomit, že 1 kg krystalového cukru zvýší objem kapaliny o 0,6 litru (600 ml), což znamená jakoby jsme přidali ještě 600 ml vody.